Preparatele tale, fără nichel sau alte metale.

Transferul de nichel în mâncare este ceva specific gătitului în vase metalice. Însă cu vasele Email de Sighișoara, transferul acesta este atât de redus încât nu poate fi detectat cu tehnologiile actuale, care permit măsurarea doar până la 2 μg/l.

Există studii care demonstreazăcă dermatita atopică se poate declanșa la o concentrație de 67 μg/l. Astfel, limita legală, de 164 μg/l este nepotrivită pentru persoanele cu sensibilitate sau alergie la nichel (circa 17% dintre femei și 3% dintre bărbați la nivel global, conform unor studii1).

Astfel, vasele Email de Sighișoara sunt deosebit de utile următoarelor categorii de persoane:

 • Persoane alergice la nichel
 • Femei însărcinate și tinere mame
 • Bebeluși în faza de diversificare
 • Persoane care suferă de boli provocate de acumulare de nichel
 • Persoane cu sindromul colonului iritabil2

În detaliu

Circa 17% dintre femei și 3% dintre bărbați la nivel global sunt alergici la nichel și, potrivit dermatologilor1, frecvența alergiei la nichel este în continuare în creștere3.

Nichelul este un metal care se găsește în crusta pământului, poate fi găsit în apă și aer (este eliberat în atmosferă de către centralele electrice care folosesc petrol, centralele termice cu cărbune sau incineratoarele de gunoi4).

El poate pătrunde în corp atunci când respirăm aerul încărcat cu nichel, când bem apă sau mâncăm alimente care conțin nichel (plantele preiau nichelul din sol, o cantitate mai mare regîsindu-se în: cacao, nuci pecan, nuci caju, soia, linte, etc) sau când pielea noastra vine in contact direct cu bijuterii, capse pentru imbracaminte, monede.

Un exces de nichel poate fi obținut și atunci când gătim în vase de calitate scăzută, într-un mediu acid, alimente deja bogate în nichel.

Nichelul este un metal greu pe care îl regăsim foarte des în industria alimentară. Acesta este folosit de producători deoarece dă rezistență la temperaturi înalte tigăilor și oalelor, dă strălucire și previne coroziunea. Aproximativ 23 % din producția de nichel la nivel global este destinată produselor folosite în sectorul alimentar5. De la vase de dimensiuni mari folosite industrial pentru fermentare și stocare de alimente, la malaxoare și vasele de gătit din bucătăria fiecăruia ( inclusiv mixere, roboți de bucătărie, aparat de râșnit cafea, aparat de deshidratat, prăjitor de pâine, linguri și furculițe), nichelul este prezent zi de zi în viața noastră.

Instrumentele de gătit din gospodărie (oale, tigăi, cratițe, ibrice), din oțel inoxidabil sunt surse semnificative de nichel, crom, fier. Regăsim nichelul și în căni metalice, strecurătoare sau polonice, aparate de scos sâmburii din fructe sau cuțite. În timpul gătitului, alimente cu conținut acid (mâncare gătită cu roșii sau bulion, spanac, zeamă de lămâie sau oțet, ș.a) extrag nichelul din instrumentele de gătit folosite, acesta ajungând la cel care consumă mâncarea6.

Cu cât timpul de gătit al alimentelor într-un vas din oțel inoxidabil este mai mare, cu atât crește cantitatea de nichel transferată în mâncare.

Conform unui studiu7, o porție de sos roșii de 126 g gătită în absența nichelului conține 16 μg nichel. Aceeași porție de sos de roșii gătită într-o cratiță cu nichel ar conține de 30 de ori mai mult nichel (483 μg de nichel). O doză de doar 67 μg de nichel a fost asociată cu reacții cutanate la 40% dintre participanții sensibili la nichel.

De retinut: Pe spatele vaselor de gătit din oțel inoxidabil găsiți un raport care vă indică conținutul de crom și nichel. De exemplu: 18/10 – înseamnă 18% crom si 10% nichel. Cu cât cifra care se referă la nichel este mai mare, cu atât mai mult nichel conține vasul respectiv.

Nichelul ingerat de o persoană cu sensibilitate la nichel poate declanșa dermatite, eczme dar și reacții adverse sistemice8.

Pentru a diminua cantitatea de nichel ingerată și care poate provoaca probleme celor care au sensibilități sau alergii la nichel sau celor al caror sistem de detoxifiere nu funcționează la parametri standard, se recomandă gătitul în vase care nu transferă acest metal.

Nivelul de nichel transferat în mâncare de către vasele Email de Sighișoara este atât de scăzut încât nu poate fi detectat de tehnica actuală (care poate măsura doar de la 2 μg/litru). Încă un motiv pentru care vasele Email de Sighișoara sunt alegerea perfectă pentru gătitul sănătos.

Ce altceva putem face pe lângă gătitul în vase sănătoase?

 • Limitarea consumului alimentelor care conțin mult nichel (cacao, leguminoase, etc.)
 • Includerea vitaminei C și a alimentelor bogate în fier în dieta ar putea reduce absorbția nichelului în corp9
 • Cultivarea plantelor care tind să absorbă mai mult nichel din sol, în soluri alcaline, nu acide, ar putea scădea cantitatea de nichel prezentă în ele10

Pentru a limita expunerea la nichel, vă recomandăm să alegeți alimente crescute organic în soluri sănătoase, alimente care au conținut redus de nichel și să gătiți în vasele noastre de email premium.

Bibliografie:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19831422/
 2. Irritable Bowel Syndrome and Nickel Allergy
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037090/
 4. https://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp15-c1.pdf
 5. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00212277#auth-Joel-Kuligowski
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4284091/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037090
 8. https://www.news-medical.net/health/Nickel-Allergy.aspx
 9. https://www.gianlucatognon.com/nickel-absorption-can-it-be-reduced/#